21 Mart 2022 Pazartesi

    5.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI

GİZLİ VE GÜVENLİ Mİ?


İnternet ortamında kullandığımız şifrelerin çalınmaması için güçlü şifreler kullanmamız gerekmektedir ve güçlü şifre oluşturmak için bazı kurallar vardır.





İlk ve önemli kurallardan biri en az 8 karakter kullanmaktır. Şifremiz çok karakter içerdiğinde kırılması daha da zorlaşmaktadır.





İkinci önemli kural da şifrenizde mutlaka büyük harf, küçük harf, sayı ve sembol bulunmasıdır. Şifreniz farlı karakter türü içerdiğinde kırılması zorlaşmaktadır.





Kullanacağınız basit bir kelimeyi parolama yöntemi ile karmaşıklaştırabilir ve şifrenizin kırılmasını önleyebilirsiniz.





Şifre belirlerken karmaşık yapmak kadar kolay hatırlanabilir olması da sizin için önemlidir. Unutmayacağınız, size ip ucu verecek kelime veya cümleler kullanabilirsiniz.





Birden farklı sitelerde farklı farklı şifre kullanmak yerine belirli bir şifreye sitelere özel olarak ek sembol, harf ya da sayı ekleyerek şifre oluşturabilirsiniz.



Şifre belirlerken yapmanız gerekenler kadar dikkat etmeniz gereken kurallar da vardır. İlk kural sözlükten kelime seçilmemesidir. Sözlükten alınan kelimelerden oluşan şifreler daha kolay kırılmaktadır.







Özel kimlik bilgileri kullanılmamalıdır. 









Kolay tahmin edilebilecek şifre kullanılmamalıdır.










Şifrelerinizi koruma altında tutmak için bazı kurallara uymamız gerekmektedir.









Şifrelerinizi düzenli olarak 6 ayda bir değiştirmeniz gerekmektedir.









Sosyal medya hesaplarınızda arkadaş listelerinizi ve bilgisayarınızı dış tehditlere karşı korumanız gerekmektedir.








Kişisel bilgisayarınız dışında başka bilgisayar ve mobil cihazlarda giriş yaparken "Beni Hatırla" seçeneğini kullanmamalısınız.








İnternet üzerinden yaptığınız işlemler bittiğinde oturumunuzu kapatmayı unutmamalısınız.









Şifrenizin çalındığını, başkası tarafından görüldüğünü veya kullanıldığını düşünüyorsanız "Güvenli doğrulama yolları" ile şifrenizi sıfırlayarak yeni şifre almanız gerekmektedir.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder