18 Mart 2022 Cuma

 5.SINIFLAR BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ DERS NOTLARI

BİLGİSAYARIMDA GÖRDÜKLERİM, GÖRMEDİKLERİM

İç Donanım Birimleri: Bir bilgisayarın içerisinde yer alan ve anakarta doğrudan ya da kabloyla bağlı olan donanım birimlerine iç donanım birimleri adı verilir.

Dış Donanım Birimleri: Bilgisayara kablolu ya da kablosuz olarak dışarıdan bağlı olan giriş/çıkış ve depolama araçlarının tamamına dış donanım birimleri denir.


DONANIM BİRİMLERİ ve GÖREVLERİ

































Bilgisayar Giriş Birimleri (Input)

Sayı, harf, görüntü, ses veya komutlardan oluşan verilerin kullanıcı tarafından yani dış ortamdan bilgisayara aktarıldığı donanım birimleridir. Bu donanım birimlerine Giriş Birimleri ya da Giriş Donanımları denir.

Bilgisayar giriş birimleri şunlardır; Klavye, Fare, Mikrofon, Web Kamera, Tarayıcı, Optik Okuyucu, CD-DVD Okuyucu, Oyun Kumandası (Joystick).

Bilgisayar Çıkış Birimleri (Output)

İşlem birimleri tarafından işlenen resim, yazı, görüntü, ses, tablo, grafik gibi verilerin kullanıcıya aktarıldığı birimleridir. Bu birimlere Çıkış Birimleri ya da Çıkış Donanımları denir.

Bilgisayar çıkış birimleri şunlardır; Ekran, Hoparlör, Kulaklık, Yazıcı, Çizici, Projeksiyon Cihazı, CD-DVD Yazıcı.

Hafıza Birimleri

Bilgisayardaki dosyaların da büyüklüğünü belirtmek için kullanılan ölçü birimleri vardır. Bunlara bilgisayar hafıza birimleri denir. Bu hafıza birimlerinin aynı diğer hafıza birimlerinde olduğu gibi birbirlerine göre belli oranları vardır.

8 BİT (BİT) = 1 BYTE (B)

1024 BYTE (B) = 1 KİLOBYTE (KB)

1024 KİLOBYTE (KB) = 1 MEGABYTE (MB)

1024 MEGABYTE (MB) = 1 GİGABYTE (GB)

1024 GİGABYTE (GB) = 1 TERABYTE (TB) 

Küçükten Büyüğe Sıralanışı

BİT (BİT) < BYTE (B) < KİLOBYTE (KB) < MEGABYTE (MB) < GİGABYTE (GB) < TERABYTE (TB)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder