20 Kasım 2016 Pazar

KLAVYE


 Bilgisayarımızda yazı yazmak ve bilgisayarı kontrol etmek kullanılır. F ve Q olarak iki çeşittir. F ve Q klavye arasındaki fark, üzerlerindeki harf sıralamasının farklı olmasıdır.
Harf sıralamasında sol üstteki harf F ise F klavye, Q ise Q klavye olarak adlandırılır. Türkçeye uygun olan klavye F klavye olmasına rağmen, yaygın olarak Q klavye kullanılmaktadır.



KLAVYE TUŞLARI

Space: Harflerin altında bulunan uzun tuştur. Boşluk bırakmaya yarar.

Enter: Enter tuşunun görevi programlara göre farklılık göstermektedir. Yazı yazarken yeni paragraf yapmak için kullanılır. Dosya seçiminde ise, dosyayı açmak için kullanılır. Pek çok programda ile onay vermek için kullanılır. (örneğin İnternet'te arama yaparken aradığımız metni yazdıktan sonra arama işlemini enter tuşuna basarak yapabiliriz.)

Caps Lock: Büyük harf küçük harf değişimini sağlar. Eğer büyük harflerde isek, sağ üst köşede bulunan Caps Lock ışığı yanar. Eğer ışık yanıyorsa büyük harf, ışık sönmüşse küçük harfle yazı yazılır.

Shift: Tuşların üzerinde bulunan 2. karakterleri yazmak için kullanılır. Örneğin, küçük harflerle yazarken bir harfe shift tuşu ile beraber basarsak, büyük yazar. Üzerinde iki karakter bulunan tuşlara basıldığında sol alt tarafında bulunan karakter çıkar. Sol üstteki çıkarmak için tuşa shift ile beraber basılır.



ALT GR: Tuşların üzerinde bulunan 3. karakterleri yazmak için kullanılır.

Ok Tuşları: Yazı yazarken imleci aşağı, yukarı, sağa, sola götürmek için kullanılır.

Back Space (Geri Boşluk): Enter tuşunun üzerinde bulunur. İmlecin sol tarafında bulunan karakteri silmek için kullanılır.

Delete: İmlecin sağ tarafında bulunan karakteri ve bilgisayardaki her türlü dosya ve belgeleri silmek için kullanılır.

Home: İmleci satır başına götürür.

End: İmleci satır sonuna götürür.

ESC: İşlemi iptal etmek, bazı programlardan çıkmak ve ya tam ekrandan çıkmak için kullanılır.

TAB: Yazı yazarken hizalama yapmak, masaüstü ekranında veya diğer programlarda ise bir sonraki seçime geçiş yapmak için kullanılır.


3 yorum:

  1. Anlık ekran görüntüsü almam için hangi tuşu kullanmam lazım böyle bi fonksiyon var mı acaba ilginiz için teşekkürler bilgisayarım asus .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. printscreen (PrtSc) tuşu ile anlık ekran görüntüsü alabilirsin bazı bilgisayalarda fn + PrtSc olarak yapılabilmektedir.

      Sil
  2. Evet var öyle bi tuş çok teşekkürler ilginiz için .

    YanıtlaSil