20 Kasım 2016 Pazar

Bilişim Teknolojileri ve Yazılım'a Giriş


1. Bilişim Teknolojilerinin Önemi

Bilişim teknolojisi günlük insan yaşamının bütünleşik bir parçasıdır. Bilgi önemli bir işletme ve insan kaynağı olarak kabul edilirken, bu bilgiyi saklayan, işleyen ve iletişimini sağlayan da teknolojidir. İnsanlar bilişim teknolojisindeki gelişmelerden etkilenirler. Büyük ve küçük ölçekli işletmelerde işlerin yönetilmesi ve stratejilerin geliştirilmesinde kullanılan veri işleme, iletişim ve diğer elektro­nik teknolojide çok büyük değişimler olmaktadır. Geliştirilen yeni bilişim teknoloji­leri ile yöneticiler daha doğru kararlar vermekte ve zamanlarının büyük kısmını sa­yılara harcamak yerine onların yorumuna ayırabilmektedir.
Bütün dünyada teknolojinin gelişmesi ile birlikte eğitim alanındaki çalışma koşul­ları da değişmektedir. Öğretmenler ve öğrenciler bilgi teknolojisinin getirdiği avantajlardan en iyi şe­kilde yararlanmak istemektedirler. Eğitim alanındaki en son yenilikler, dersler, sınavlar, eğlence içerikli aktiviteler bilişim tek­nolojisi ile daha kolay izlenerek uygulanabilmektedir.

2. Bilişim Teknolojilerinin Günlük Yaşamdaki Önemi

Bilişim teknolojilerinin hayatımızın  her  alanını kapsama  alanı  içine  aldığı  ve  özgürleştirmekle birlikte zaman zaman da özgürlüğünüzü kısıtladığı herkesin malumudur.
Bilişim teknolojilerini donanım, yazılım, ekipmanlar ve de hizmetler olarak kategorilere ayırmak mümkündür. Bu kategorilerden birinin ya da bir kaçının günümüzde hayatımızın bir parçasında yer aldığını görmekteyiz. Özellikle internetin yaygınlaşması ve bilgi ile insan arasında sadece birkaç tuşun bulunması, bilginin kısa sürede yayılmasını ve çoğalmasını sağlamaktadır.
Özellikle çocukların bilişim teknolojilerine olan ilgisi eğitim sektöründe de bu teknolojiyi yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Bilişim teknolojilerinin en önemli parçası olan bilgisayarın hayatın her safhasında yer alması, çocukların da eğitim hayatında bilgisayarı etkin bir şekilde kullanmasını sağlamıştır.

3. Teknolojinin önemi;

İnsanın maddi çevresini denetlemek ve değiştirmek amacıyla geliştirdiği araç gereçlerle bunlara ilişkin bilgilerin tümüne teknoloji denir. İnsanoğlunun yaşam sürecinde kullandığı alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Teknoloji için yapılabilecek bir diğer tanım; Bir sanayi dalı ile ilgili yapım yöntemlerini, kullanılan araç, gereç ve aletleri, bunların kullanım biçimlerini kapsayan uygulama bilgisi, uygulayım bilimidir.
Teknoloji, aslında her an günlük yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.
Örneğin işe gitmek için arabamızı kullanmak için öncelikle bir araba teknolojisi, bir yakıt teknolojisi, yol teknolojisi, trafik teknolojisi ve benzeri teknolojileri kullanıyoruz. Veya bilgisayarımızda yazı yazabilmek için yazılımsal ve donanımsal teknolojileri kullanıyoruz. Veya telefonla konuşurken mobil teknolojileri kullanıyoruz
Teknolojisiz bir yaşam düşünülemeyeceği için, teknolojik buluşlar çoğaldıkça hayat standartları yükseliyor ve hayat standartları yükseldikçe de teknolojik gelişmeler artıyor. Örneğin elektrik olmadan dünya bundan yüzlerce sene öncesine gider. Gördüğümüz gibi tek bir teknolojinin yokluğunda, çok büyük eksiklikler doğabiliyor. Bunun için teknolojinin önemi dünya için çok büyüktür.
4. Donanım ve Yazılım;

Donanım; bir bilgisayarı ya da bilişim cihazını oluşturan aygıt, araç, gereç vb. tümü. Bilgisayarın fiziksel parçalarından her birisi. (fare, klavye, kasa, yazıcı, tarayıcı, monitör,…)
Yazılım (Program); Bilgisayarın ya da bilişim cihazının donanımına işlerlik kazandıran komutlara (kod parçaları) denir.
Yazılım sistem ve uygulama yazılımı olarak ikiye ayrılır; Sistem yazılımları, bilgisayarın donanımının kullanılması ve bilgisayarın çalışması gerekli ve şart olan yazılımlardır. Uygulama yazılımları ise; bilgisayarın çalışması ve kullanılması için şart olmayan, kullanıcının isteğine ve ihtiyacına göre bilgisayarına yükleyebileceği yazılımlardır.
Sistem yazılımlarına örnek; işletim sistemleri (Windows, Linux, Unix, İOS, android), bilgisayara taktığımız aygıtların sürücüleri…
Uygulama Yazılımlarına örnek; yazı programları (Microsoft Word, Not Defteri), hesaplama programları (excel, hesap makinası), resim programları (paint, photoshop), sunu programları (Microsoft PowerPoint, Proshow Gold), Video Programları (movie maker), oyunlar (mayın tarlası, soliter, counter strike, night online, metin 2, )…

5. Bilgisayar ağları;

Veri iletmek, yazıcıları kullanmak, internet, ortak oyunlar oynamak ve bilgisayar kaynaklarını ortak kullanmak amacıyla birden fazla bilgisayarın birbirine bağlanmasına ağ denir. Bağlantılar kablolu veya kablosuz olabilir. Veri işlemenin yanında veri iletiminde de kullanılır. Bilgisayarların birbirine bağlanmasında temel gösterge verilerin iletilmesi ve verilerin bir yerde toplanmasını sağlamaktır. Bu amaçla bürolar,  işletmeler, ofisler, okullar, devlet daireleri bilgisayar ağlarından yararlanırlar.

Yerel ağlar
Kısa mesafelerde (aynı bina içerisinde, aynı oda veya ev içerisinde) bulunan bilgisayarların birbirleriyle iletişimini sağlamak amacıyla kullanılmaktadırlar. Bu sayede birkaç bilgisayar arasında bağlantı kurulup; yazıcı, internet, bilgisayarlar arası oyun oynama, dosya (veri) alışverişi yapılabilir.
Internet (international network = internet)
Dünya üzerindeki bilgisayar kullanıcılarının birbirlerine bağlanmasını sağlayan geniş ağa İnternet denir. Türkçe sözlüklerde “Genel Ağ” olarak tanımlanmıştır. "ağların ağı" olarak nitelendirilen internet, milyonlarca bilgisayar ve milyarlarca kullanıcıdan oluşur. İlk başta askeri amaçlarla kurulan internet; kısa sürede yaygınlaşmış ve tasarlayanların bile düşünerek ulaşamayacağı bir boyuta erişmiştir. İnternet bağımsız bir yapıya sahiptir.
İnternetin yaygınlaşması aynı zamanda güvenlik açıklarını da doğurmuştur. Bilgisayarlara bulaşan virüsler, bilgisayarlardaki dosyalara izinsiz erişimler ve başkalarının dosyalarımızı görebilmesi, casus programlar, kişisel bilgilerimizin çalınması, … vb.
Ağ güvenliğini ve internet güvenliğini sağlayabilmek için yapılabilecek en iyi yöntem, bilgisayarımıza anti virüs programı yüklemektir. Bu sayede çoğu tehlikeden korunmuş oluruz.



İnternet'in yararları

1 – bilgiye daha kolay ulaşmayı sağlar
2 – bilgiye çok çabuk ulaşmayı sağlar
3 – gidemediğimiz göremediğimiz her yer ile ilgili bilgilere ulaşmamızı sağlar
4 – film, müzik ve videolar yardımıyla zaman ve eğlenceli vakit geçirmemizi sağlar
5 – sosyal paylaşım siteleri yardımıyla yepyeni dostluklar ve paylaşımlar edinmemizi sağlar
6 – veri ve görsel anlamda en çabuk iletişim aracıdır
7 – internet ülkeleri ve insanları birbirine daha fazla yaklaştıran iletişim aracıdır
8 – Yakın çevremizde erişemediğimiz çoğu ürünü online satın alabilmemizi sağlar.

İnternet'in zararları

1 – aşırı biçimde kullanıldığında vakit kaybına ne sebeple olur
2 – zararlı siteler çocukların ve yetişkinlerin ruh sağlığının bozulmasına sebep olabilmektedir
3 – internet üzerinden oynanan online oyunlar çocukların zamanlarını boşa harcamalarına ve şiddete yönelmelerine sebep olur.
4 – aile içinde paylaşımın ve iletişimin azalmasına sebep olabilir, İnternetin bağımlılık seviyesinde kullanımı.
5 – dolandırıcılık ve sahtekârlık için cazip bir ortamdır
6 – fazla internet başında bulunmak; göz , boyun bel ve el bileklerinde farklı rahatsızlıklara ne sebeple olur .
7 –  Bilginin kontrolünün yapılamamasından dolayı yanlış bilgiyi doğru bilgiymiş gibi algılama.
8 – İnternet üzerinden gelen tüm bilgilere koşulsuz olarak inanma.
9 –  Virüslerin artmasından dolayı bilgisayarların güvenliğinin azalması.
10 – Bilgisayar korsanlarının kişisel ve kurumsal bilgileri çalmalarından dolayı bilgi güvenliğinin azalması.

6. e-Devlet;

Devletin vatandaşlara karşı yükümlü olduğu görev ve hizmetler ile vatandaşların devlete karşı olan görev ve hizmetlerinin karşılıklı olarak elektronik iletişim ve işlem ortamlarında kesintisiz ve güvenli olarak yürütülmesini sağlayan teknolojiye e-devlet denir.

7. Online alışveriş

Online alışveriş yapmanın faydaları nelerdir?
Günlerce saatlerce mağazaları dolaşmak yerine, sadece birkaç dakikanızı ayırarak tüm ihtiyaçları kolayca sağlamaktadır. En ucuzunu ve kalitelisini bulmak için günlerce mağaza gezmeye gerek kalmaz. Çoğunlukla çalışan insanlar için mağazaları dolaşarak alışveriş yapmak çok büyük sıkıntı teşkil etmektedir. Bu yüzden online alışveriş zamandan tasarruf için çok fayda sağlamaktadır. Ayrıca çok keyifli olduğundan dolayı tercihler arasında yer alıyor. Online alışverişin alıcı için birçok faydası bulunmaktadır. En ünlü markalardan alışveriş yapma hakkına sahip olmak, alıcı için büyük avantaj sağlar, çoğu markanın her yerde mağazası yoktur.
Ayrıca ödeme kolaylıkları, kargo kolaylıkları ve indirimlerden fazlasıyla yararlanıyor olmak tercihler arasındadır.
Devamlı olarak alışveriş yaptığınız sitelerden, hediye çeki kazanmak, kredi kartı ile alışveriş yaparken biriken puanlar, ödeme kolaylığı, çok hızlı ürün alınabilirlik. İndirimlerden haberdar olmak ve fırsat ürünlerini anında satın almak çok kolaydır. Geceleri bile alışveriş yapma fırsatı vardır.
İnternet mağazalarından alıcı anında bilgi alabilmektedir. Devamlı olarak mail kutusuna fırsat indirimlerinden haber verilmesi faydalardan birisidir. Online alışveriş sayesinde inanılmaz ürünlere sahip olabilirsiniz. Çok uygun fiyatlara anında sahip olabilirsiniz.

Peki, Online alışveriş yapmanın zararları nelerdir?
Ürünü elinizle dokunamayacağınız ve detaylı olarak inceleme yapamayacağınızdan dolayı sıkıntı yaşanabilir. Aslında bu durum satıcının insafına kalmış bir durumdur. Ürün hakkında detaylı bilgi sağlarsa alım kolaylaşır. Veya aynı ürünü bir mağazaya gidip inceleyebilirsiniz veya daha önceden el ile incelediğiniz bir ürünü tercih edebiliriz.
Çok bilinmedik sitelerden alışveriş yapmak, dolandırılma riski ile karşı karşıya gelmenizi sağlar. En kaliteli ürünü yayınlar, fakat gelen kargodan hiç hoş olmayan biri ürünle karşılaşırsınız. Bu alıcının güvenini tamamen yok etme durumuna getirir.  Aslında akıllı hareket edildiği zaman çok büyük faydaları bulunmaktadır.
Satın alınan ürün eğer kusurlu ise, iade etme şansınız bulunmayabilir. Elbette bu tekrar alışveriş yapma isteğinizi yok edebilir. Aldığınız ürünün garantisi olmayabilir. Ayrıca internet sitelerinde gördüğünüz resim ile gerçek arasında fark vardır. Bu farkı göz önünde tutmalısınız. Güvenli ve bilindik mağazalardan alışveriş yaparsanız, elbette çok büyük sıkıntılar yerine, mükemmel kazançlar elde etmiş olursunuz.
Kredi kartı ve özel bilgilerinizi her siteye vermeyin.

8. Bilgi Güvenliği;

Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçeğe ve insan zekâsının çalışması sonucu ortaya çıkan düşünce ürününe bilgi denir. Bilginin tanımı kısaca bu şekilde yapılabileceği gibi, insanın kendine has kişisel bilgileri de vardır.
Bilişim Sistemlerini kullansın veya kullanmasın her bireyin kendine özgü, kendine ait bilgileri vardır. Bunlar TC kimlik bilgisi, nüfus cüzdanı bilgileri, banka hesap bilgileri, aile-arkadaş bilgileri, sırları, kişisel fotoğrafları, alışkanlıkları, sosyal çevresi, kişilik özellikleri, … vb. Bu bilgilerin her zaman ve herkes tarafından bilinmesi gerekmez, saklı kalması ve korunması gereken bilgiler vardır. Saklanması ve korunması gereken bilgiler kötü niyetli insanların eline geçtiğinde, bilgileri çalınan insan sosyal-psikolojik-maddî yönden zarar görebilir. Ayrıca çoğu bilgimiz Devletimiz tarafından “Özel Hayatın Gizliliği” gereği korunmasını sağlamakta ve çalınması durumunda, çalanlar hakkında cezaî işlem uygulayabilmektedir. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü’nde, Bilişim teknolojileri kullanılarak işlenen suçların soruşturulması ve dijital delillerin incelenmesi için “Bilişim Suçlarıyla Mücadele Daire Başkanlığı” birimi kurulmuştur.

Bize düşen kişisel bilgilerimizden gizli kalması gerekenlerin en iyi şekilde gizliliğini sağlamak, diğer bilgilerimizin lüzumsuz yere kullanılmasına izin vermemek. Öğrencilerin ve toplum bireylerinin düştüğü en vahim durum, özellikle sosyal paylaşım sitelerinde kendilerine has çoğu bilgiyi paylaşmaları ve bunu herkese açık olarak yapmalarıdır. Bu durum sizi-ailenizi-arkadaşlarınızı sevmeyenlerin işine yarayabilir. Sizin aleyhinize kullanabilirler, yakınlarınızı üzebilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder